Kilka trików jak gotować na parze

Gotowanie na parze jest jednym ze sposobów przygotowania posiłków, które są zdecydowanie fit i należą do zdrowego trybu życia. Jak jednak gotować, aby posiłki były smakowite, a sam sposób gotowania przyjemny. Jest na to kilka sprawdzonych trików. Podstawą są świeże i dobrej jakości składniki. Jeśli wybieramy do przygotowania mięso, do najlepiej jest wybrać to chude, jak drób, cielęcina, wołowina lub ryby. Jeśli gotujemy razem kilka rodzajów warzyw, to dobrze jest zadbać o to, żeby były one zbliżonej do siebie wielkości. Warzywa należy solić dopiero po ugotowaniu, do pozwoli zachować im soczystość. Natomiast mięso należy solić przed gotowaniem, co pozwoli mu zachować smak. Mięso można też marynować przed gotowaniem w dowolnych ziołach i przyprawach. Produkty umieszczone na sitach w parowarze, nie powinny zajmować całej ich powierzchni, żeby para mogła swobodne się przedostawać. Do parowania zamiast wody, można użyć wywaru warzywnego lub drobiowego. Stosując te triki, z pewnością będziemy w stanie wyczarować przepyszne dania.