Mięso powinno znajdować się w każdej, dobrze skonstruowanej diecie. Oczywiście, jest możliwe funkcjonowanie opierające się wyłącznie na wegetariańskich posiłkach, ale w mięsie znajduje się wiele wartościowych składników odżywczych. Najważniejsze jest, aby wybierać mięso dobrej jakości. Najlepsze jest mięso białe. Kurczak, indyk czy ryby są znakomitym wyborem. Dostarczają one duże ilości białka i dobrych kwasów tłuszczowych. Równie dobre jest chude mięso czerwone: wołowina, jagnięcina. Bardzo istotne, w zdrowym spożywaniu mięsa jest to z czym je podajemy. Najbardziej destrukcyjne dla organizmu jest spożywanie mięsa z tłustymi sosami na bazie mąki i tłuszczu. Również panierowanie mięsa nie jest wskazane. Być może z tego bierze się mit, że aby chudnąć nie należy jeść mięsa. Podstawą jest kupowanie mięsa w sprawdzonych miejscach. Najlepszej jakości mięso wydają się mieć małe sklepy mięsne, które muszą bardzo dokładnie kontrolować jakość sprzedawanego mięsa. W przypadku masowej produkcji do hipermarketów, zawsze istnieje ryzyko niedopatrzenia norm sprzedaży czy przechowywania mięsa.