Typ figury: jabłko
- 522 Views
- Redaktor clv.pl
- 17 sierpnia 2019
- Porady dla aktywnych
Dostosowywanie jedzenia do naszej figury jest bardzo ważne. Nie liczy się tylko ile lat mamy oraz jak często ćwiczymy. Bardzo ważne jest również to, jak tłuszcz rozkłada się w naszym organizmie. Kobiety o typie budowy zwanej „jabłkiem” posiadają zazwyczaj sporą otyłość brzuszną przy dość szczupłych nogach oraz kończynach górnych. Panie o takiej urodzie powinny zadbać, aby w ich diecie znalazły się pełnowartościowe produkty zbożowe. Duża zawartość błonnika pomoże w spalaniu tłuszczu, ponieważ wydłuża on proces trawienia (samego błonnika nie trawimy wcale). Dodatkowo powinniśmy zaprzyjaźnić się z tłuszczami pochodzenia roślinnego, takim jak olej rzepakowy albo oliwa. Nienasycone kwasy tłuszczowe w nich zawarte pomogą obniżyć nam poziom złego cholesterolu w naszej krwi. Co ważne produkty te przyczynią się do obniżenia ciśnienia krwi, które często jest skutkiem otyłości brzusznej. Do produktów, które nie powinny znajdować się w kuchni „jabłek”, zaliczmy smalec, tłuste mięsa oraz produkty wysoko przetworzone.

- 23 kwietnia 2022
Dlaczego warto stawiać na interwały?
- 11 marca 2022
Zajęcia BASIC
- 12 lutego 2022
Tenis ziemny – gra nie dla każdego
- 4 stycznia 2022
Dlaczego warto stawiać na interwały?
Zajęcia BASIC
Tenis ziemny – gra nie dla każdego
Mdłości w podróży
Kofeina – dobra czy zła?
Nordic walking i spacery
Pierwsza zasada – zrezygnuj z cukru!
Pump It Up