Typ figury: jabłko

Dostosowywanie jedzenia do naszej figury jest bardzo ważne. Nie liczy się tylko ile lat mamy oraz jak często ćwiczymy. Bardzo ważne jest również to, jak tłuszcz rozkłada się w naszym organizmie. Kobiety o typie budowy zwanej „jabłkiem” posiadają zazwyczaj sporą otyłość brzuszną przy dość szczupłych nogach oraz kończynach górnych. Panie o takiej urodzie powinny zadbać, aby w ich diecie znalazły się pełnowartościowe produkty zbożowe. Duża zawartość błonnika pomoże w spalaniu tłuszczu, ponieważ wydłuża on proces trawienia (samego błonnika nie trawimy wcale). Dodatkowo powinniśmy zaprzyjaźnić się z tłuszczami pochodzenia roślinnego, takim jak olej rzepakowy albo oliwa. Nienasycone kwasy tłuszczowe w nich zawarte pomogą obniżyć nam poziom złego cholesterolu w naszej krwi. Co ważne produkty te przyczynią się do obniżenia ciśnienia krwi, które często jest skutkiem otyłości brzusznej. Do produktów, które nie powinny znajdować się w kuchni „jabłek”, zaliczmy smalec, tłuste mięsa oraz produkty wysoko przetworzone.