Prebiotyki i ich właściwości
Choć z nazewnictwa brzmi skomplikowanie, prebiotyk to nic innego jak substancja stymulująca naturalnie występująca w żywności, ewentualnie wprowadzana do niej w celu poprawy zdrowia. Osiąga się to poprzez rozwój prawidłowej mikroflory w jelitach. Do prebiotyków zalicza się wiele powszechnie stosowanych substancji. Są to między innymi błonnik pokarmowy, skrobia czy też składniki węglanowe. Sam charakter działania prebiotyków polega w głównej mierze iż nierozpuszczalne frakcje przedostają się w niezmienionej postaci do jelit, czyli głównego środowiska na które oddziałują. Stymulują rozwój korzystnych dla jelit drobnoustrojów, ograniczając przy okazji wzrost szczepów gnilnych oraz patogennych. Są to główne właściwości które powoduję ich prozdrowotne cechy oraz działanie. Co więcej, jakże cenne właściwości prebiotyków skutkują nie czym innym jak wykorzystaniem ich potencjału w procesach technologicznych, jako zamiennik wielu substancji. Dla przykładu w dziedzinie produktów mlecznych, są one zamiennikiem cukru oraz tłuszczu.