Znane były już starożytnym Inkom, którzy hodowali je w swoich wioskach i dodawali do potraw. Wierzono, że mają wspaniałą moc i wcale się nie mylono. Obecnie nasiona chia stają się coraz bardziej popularne na całym świecie. Działają doskonale na nasz układ odpornościowy, a przy tym wspomagają proces odchudzania. Można dodawać je do mleka robiąc tak zwany pudding chia, a także do jogurtu, oraz wypieków takich jak chleb, bułki czy ciasta. Nasiona chia polecane są wszystkim tym, którzy mają problemy z wypróżnianiem. Doskonale regulują pracę jelit, działają oczyszczająco, a przy tym są bardzo smaczne, ponieważ są delikatne i praktycznie niewyczuwalne. W Polsce od kilku lat robią prawdziwą furorę. Uwielbiają je dietetycy, pasjonaci zdrowego żywienia i nawet celebrytki, które w telewizji śniadaniowej promują swoje dania przygotowane na bazie nasion chia. Należy jednak pamiętać, by dzienna dawka spożytych nasion nie przekroczyła maksymalnie dwóch łyżek stołowych. Wówczas mogą pojawić się problemy z układem trawiennym, który może zostać zwyczajnie podrażniony.