Nasiona chia
- 620 Views
- Redaktor clv.pl
- 25 lipca 2019
- Porady dla aktywnych
Znane były już starożytnym Inkom, którzy hodowali je w swoich wioskach i dodawali do potraw. Wierzono, że mają wspaniałą moc i wcale się nie mylono. Obecnie nasiona chia stają się coraz bardziej popularne na całym świecie. Działają doskonale na nasz układ odpornościowy, a przy tym wspomagają proces odchudzania. Można dodawać je do mleka robiąc tak zwany pudding chia, a także do jogurtu, oraz wypieków takich jak chleb, bułki czy ciasta. Nasiona chia polecane są wszystkim tym, którzy mają problemy z wypróżnianiem. Doskonale regulują pracę jelit, działają oczyszczająco, a przy tym są bardzo smaczne, ponieważ są delikatne i praktycznie niewyczuwalne. W Polsce od kilku lat robią prawdziwą furorę. Uwielbiają je dietetycy, pasjonaci zdrowego żywienia i nawet celebrytki, które w telewizji śniadaniowej promują swoje dania przygotowane na bazie nasion chia. Należy jednak pamiętać, by dzienna dawka spożytych nasion nie przekroczyła maksymalnie dwóch łyżek stołowych. Wówczas mogą pojawić się problemy z układem trawiennym, który może zostać zwyczajnie podrażniony.

- 23 kwietnia 2022
Dlaczego warto stawiać na interwały?
- 11 marca 2022
Zajęcia BASIC
- 12 lutego 2022
Tenis ziemny – gra nie dla każdego
- 4 stycznia 2022
Dlaczego warto stawiać na interwały?
Zajęcia BASIC
Tenis ziemny – gra nie dla każdego
Mdłości w podróży
Kofeina – dobra czy zła?
Nordic walking i spacery
Pierwsza zasada – zrezygnuj z cukru!
Pump It Up