Masło orzechowe

Co jest lepszego od kanapki z masłem orzechowym? Dwie kanapki z masłem orzechowym! Słuszność tego pochodzącego z Ulicy Sezamkowej cytatu, z pewnością potwierdzi wiele osób, które uwielbiają masło orzechowe. Zupełnie niesłusznie kojarzy się ono ze szkodliwym produktem. Nie należy mylić masła orzechowego z kremami czekoladowymi. Te drugie to prawdziwa bomba kaloryczna, praktycznie pozbawiona wartościowych składników odżywczych. Z kolei, masło orzechowe, dobrze jest spożywać 1-2 razy w tygodniu. Najlepiej jest wybierać masło orzechowe zrobione w 100 % z orzechów, z dodatkiem soli morskiej. Kaloryczność masła orzechowego daje same pozytywne efekty. Przede wszystkim, jest to znakomite źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Odpowiednie proporcje tych kwasów, w codziennej diecie, mogą przyczyniać się do utraty nadmiernej tkanki tłuszczowej. Masło orzechowe zrobione w 100% z orzechów najłatwiej będzie dostać w sklepach ze zdrową żywnością oraz w tych, które specjalizują się, w artykułach dla sportowców.