Makarony pełnoziarniste i ich zalety
Makarony to doskonałe rozwiązanie w kuchni. Można dzięki nim przygotować nie tylko wartościowe danie, ale także bardzo różnorodne menu, a do tego niezwykle szybkie i stosunkowo tanie. Z tego też powodu nie znudzi nam się szybko. Decydując się jednak na dania z makaronu warto zarówno ze względu na zdrowie, jak i walory smakowe spróbować makaronów pełnoziarnistych. Problemem może być tu jedynie kwestia konieczności nieco dłuższego gotowania makaronu z pełnych ziaren. Różnica jest jednak niewielka. Niektórzy będą się zapewne zastanawiali, co ze smakiem. Jest on nieco inny, ale po pierwszym „szoku” szybko przyznamy, że smak pełnoziarnistego makaronu jest bardziej głęboki i wyrazistszy, niż makaronu tradycyjnego. Jednak to nie walory smakowe są tu najważniejsze. Makaron pełnoziarnisty jest bogaty błonnik, liczne witaminy i minerały. Szczególnie cenny jest fosfor, żelazo i magnez, a także witaminy z grupy B. Makaron z pełnego ziarna doskonale wzmacnia układ trawienny i pozwala na mądrą dietę, bowiem dłużej utrzymują uczucie sytości.