Jak przygotować się do głodówki

Głodówka jest dobrym sposobem na oczyszczenie organizmu i przygotowanie się do diety odchudzającej. Oczywiście dzieje się tak tylko wtedy, kiedy do głodówki odpowiednio się przygotujemy i nie będziemy ją zbyt często stosować. Specjaliści podkreślają, że najbezpieczniejsze są głodówki jednodniowe. Jeśli jednak zdecydujemy się na głodówkę tygodniową lub dłuższą musimy przedtem odpowiednio przygotować organizm. Przede wszystkim około dwa tygodnie przed, powinniśmy odstawić mięso i słodycze. Niepotrzebne są też różnego typu używki. Najlepiej zapomnieć nie tylko o alkoholu, ale o kawie i herbacie. Wszystkie napoje, soki lepiej zastąpić herbatami zielonymi lub ziołami. Można też pić świeże soki z warzyw i owoców, ale nie te kupowane w sklepie, tylko wyciskane samodzielnie. Dwa dni przed wyznaczoną głodówką należy jeść tylko owoce i warzywa. Tak przygotowany organizm lepiej zareaguje na restrykcyjną głodówkę. Należy jednak pamiętać, że takie głodówki są nieodpowiednie dla osób młodych i chorych. Najlepiej też sensowność głodówki skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.