Na półkach sklepowych znajdziesz wiele produktów, których producenci chwalą się, że nie zawierają glutenu. Wydawałoby się, że to kolejny wymysł przemysły spożywczego, żeby zarobić więcej, ponieważ oczywiście bezglutenowe produkty są sporo droższe. Jednocześnie coraz częściej spotykamy osoby uczulone na tę substancję. Jak więc realnie podejść do sprawy glutenu w swojej diecie? Jeśli faktycznie starasz się dbać o to co jesz i hołdujesz mottu „Jestem tym co jem” zastanów się poważnie nad wykluczeniem tego składnika ze swojej diety. Nie zależenie czy jesteś na niego uczulony, mocno przetworzone produkty, które zawierają duże ilości glutenu mają wpływ na funkcjonowanie Twojego organizmu, na samopoczucie oraz koncentrację, ale też na pracę poszczególnych narządów. Warto więc uważnie przyjrzeć się produktom, które mają w sobie ten składnik. Niestety dziś na półkach w marketach ciężko znaleźć artykuły, które go nie mają. Może warto więc zainwestować w te droższe? Zdrowie, powinno zawsze być na pierwszym miejscu.