Czekolada – słodka pułapka?
- 197 Views
- Redaktor clv.pl
- 9 marca 2019
- Porady dla aktywnych
Chęć na zjedzenie czegoś słodkiego prawdopodobnie nie omija nikogo – organizm domaga się w ten sposób potrzebnej mu dawki cukru, a jednocześnie rozpoznaje w słodkiej przekąsce sposobu na doznanie uczucia relaksu i przyjemności. Wśród tego, co można śmiało nazwać małym co nieco, od lat prym nieprzerwanie wiedzie czekolada. Tej kremowej słodkości nie sposób się oprzeć – wiedzą o tym producenci słodyczy, którzy prześcigają się w projektowaniu coraz to nowych form czekoladek. Uleganie pokusie sięgnięcia po czekoladę usprawiedliwia się obiegowym mówieniem o tym, że ten produkowany z ziaren kakaowca przysmak dostarcza wartościowego magnezu, a pobudzając produkcję hormonów szczęścia także skutecznie poprawia nastrój. Faktem jest jednak, że najzdrowsza jest rzeczywiście czekolada gorzka bądź deserowa – pozbawiona dodatku cukru czy innych cukierniczych mas. Zawierająca duże stężenie kakao, czekolada może nawet poprawiać pamięć i koncentrację, przyczyniać się do opóźnienia procesów starzenia w komórkach, a nawet obniżać nadciśnienie.

- 24 lutego 2021
Właściwości zielonej herbaty
- 2 stycznia 2021
Bez śniadania ani rusz
- 9 października 2020
BCAA skuteczny suplement
- 7 sierpnia 2020
Właściwości zielonej herbaty
Bez śniadania ani rusz
BCAA skuteczny suplement
Tłuszcz na brzuchu
Seryna co to jest ?
Trening split na masę
Dostarczanie składników – insulinoodporność
Zakwasy a mikrourazy