Czekolada – słodka pułapka?

Chęć na zjedzenie czegoś słodkiego prawdopodobnie nie omija nikogo – organizm domaga się w ten sposób potrzebnej mu dawki cukru, a jednocześnie rozpoznaje w słodkiej przekąsce sposobu na doznanie uczucia relaksu i przyjemności. Wśród tego, co można śmiało nazwać małym co nieco, od lat prym nieprzerwanie wiedzie czekolada. Tej kremowej słodkości nie sposób się oprzeć – wiedzą o tym producenci słodyczy, którzy prześcigają się w projektowaniu coraz to nowych form czekoladek. Uleganie pokusie sięgnięcia po czekoladę usprawiedliwia się obiegowym mówieniem o tym, że ten produkowany z ziaren kakaowca przysmak dostarcza wartościowego magnezu, a pobudzając produkcję hormonów szczęścia także skutecznie poprawia nastrój. Faktem jest jednak, że najzdrowsza jest rzeczywiście czekolada gorzka bądź deserowa – pozbawiona dodatku cukru czy innych cukierniczych mas. Zawierająca duże stężenie kakao, czekolada może nawet poprawiać pamięć i koncentrację, przyczyniać się do opóźnienia procesów starzenia w komórkach, a nawet obniżać nadciśnienie.