Regularne przyjmowanie posiłków jest niezwykle istotne, jeżeli chcemy utrzymać dobry stan zdrowia. Przyjmuje się, że należy jeść 5-6 posiłków dziennie, w małych porcjach, co 2-3 godziny. Pozwala to na utrzymywanie metabolizmu na wysokich obrotach. Do tej zasady należy się także stosować, podczas odchudzania. Aby schudnąć trzeba jeść. Nie ma w tym twierdzeniu niczego nieprawdziwego. W momencie, gdy jemy zbyt rzadko, organizm przechodzi w tryb oszczędzania. Chce po prostu, zmagazynować zapasy tłuszczu na wypadek braku dostarczania pokarmu. Jest to działanie, które pozwala przetrwać dłuższy czas bez pożywienia. Dlatego też, unikanie jedzenia sprawi, że tłuszcz w pewnym momencie przestanie się spalać. Do tego, aby organizm spalał tłuszcz, potrzebne jest obcięcie z dziennego zapotrzebowania kalorycznego około 300 kcal. A zatem, jeżeli ktoś ma dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2500 kcal, w czasie odchudzania powinien przyjmować ok 2200 kcal, nie zapominając o ćwiczeniach. Pozwala to na chudnięcie w tempie 0. 5-1 kg tygodniowo, co jest jak najbardziej właściwe.