Jaglane muffiny
Słodycze nadają codziennemu jadłospisowi kolorytu. Niestety będąc na diecie nie można ulegać zbyt często pokusom. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by raz na jakiś czas sprawić sobie mały dietetyczny prezent w postaci własnoręcznie zrobionej słodkości. Taką daniową niespodzianką mogą być jaglane muffiny z suszoną żurawiną. Na początku należy rozgnieść dojrzałego banana widelcem, po czym połączyć go z 2/3 szklanki zimnego mleka i sokiem z połowy cytryny. Do drugiej miski należy wsypać ¾ szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej, 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0, 5 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżki miodu, startą skórkę cytrynową i 0, 5 łyżeczki kurkumy. Następnym krokiem jest zmieszanie zawartości obydwóch naczyń i dokładne wymieszanie ich z ugotowaną kaszą jaglaną (2 szklanki) oraz garścią suszonej żurawiny. Masę przekłada się do papilotek i piecze przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Z powyższych składników powinno wyjść około ośmiu muffin, przy czym kaloryczność jednej to 160 kalorii.