Bakalie – słodycze od natury

Każdy rodzic wie, jak trudno skłonić dzieci do zaakceptowania, że dzienny jadłospis powinien składać się z bardziej wartościowych, choć nie tak z pozoru atrakcyjnych produktów spożywczych, niż różnego rodzaju słodycze. Sami zresztą na pewno zmagają się często z chęcią sięgnięcia po niezobowiązującą i smaczną przekąskę. Jednak potrzeba opracowywania pożywnego jadłospisu dla całej rodziny, wynikająca z odpowiedzialności i troski o zdrowie jej członków, każe ograniczać ilości produktów bogatych jedynie w puste kalorie. Tymczasem nie trzeba daleko szukać, by znaleźć smakowitą alternatywę dla przetworzonych słodyczy: mowa o bakaliach. Słodki smak łatwo odnaleźć w suszonych owocach, które zawierają nie tylko łatwo przyswajalne cukry proste, ale również inne cenne mikroelementy, w rodzaju żelaza czy magnezu. Podobnie rzecz ma się z różnego rodzaju orzechami, bogatymi także w białko i zdrowe tłuszcze. Choć bakalie są również kaloryczne, mają na tyle odżywczych zalet, że można przymknąć oko na ten fakt.