Zalety gotowania na parze
- 352 Views
- Redaktor clv.pl
- 12 kwietnia 2019
- Porady dla aktywnych
Coraz częściej słyszy się w mediach o gotowaniu na parze. Słynne trenerki fitness, gwiazdy, a nawet kucharze rozpływają się nad zaletami takiego sposobu gotowania. Jakie więc są te podstawowe zalety gotowania na parze? Pierwszą jest na pewno łatwość i krótki czas przyrządzania potraw. W parowarach możemy jednocześnie przygotować mięso, warzywa i dodatki, takie jak ziemniaki, kasze, czy ryż. Żywość przygotowywana na parze nie jest poddawana zbyt wysokiej temperaturze, co pozwala zachować więcej składników mineralnych i witamin niż na przykład, kiedy ją smażymy lub pieczemy. Potrawy gotowane na parze są z reguły niskokaloryczne, ponieważ nie dodajemy do nich tłuszczu. Dieta złożona z posiłków przygotowywanych na parze, pozwala nie tylko zachować szczupłą sylwetkę, ale też zdrowie. A dla osób z problemami sercowo-naczyniowymi lub związanymi z układem pokarmowym, jest koniecznością. Jednak jeśli ktoś spróbuje gotować w ten sposób, zauważy z pewnością, że oprócz wszystkich zalet zdrowotnych, gotowanie na parze pozwala zachować naturalny wygląd, a także intensywny aromat i smak potraw.

- 23 kwietnia 2022
Dlaczego warto stawiać na interwały?
- 11 marca 2022
Zajęcia BASIC
- 12 lutego 2022
Tenis ziemny – gra nie dla każdego
- 4 stycznia 2022
Dlaczego warto stawiać na interwały?
Zajęcia BASIC
Tenis ziemny – gra nie dla każdego
Mdłości w podróży
Kofeina – dobra czy zła?
Nordic walking i spacery
Pierwsza zasada – zrezygnuj z cukru!
Pump It Up