Pomidory ochroną przed miażdżycą
- 204 Views
- Redaktor clv.pl
- 13 kwietnia 2019
- Porady dla aktywnych
Składnik ten chroni przed miażdżycą, gdyż obniża poziom tłuszczów we krwi. Doszli do tego japońscy naukowcy. Pomidory są jedną z najbardziej popularnych roślin uprawnych i zawierają wiele składników mających korzystny wpływ na zdrowie. Naukowcy odkryli, że kwas warzywny 9-okso-oktadekadienowy zapobiega powstawaniu zaburzeń w metabolizmie tłuszczów, czyli dyslipidemii. Choroba ta charakteryzuje się wysokim poziomem cholesterolu we krwi oraz podwyższonym stężeniem trój glicerydów. Dyslipidemia często towarzyszy otyłości lub nadwadze. Przeprowadzone przez naukowców testy laboratoryjne wykazały, że kwas 9-okso-oktadekadienowy pobudza w komórkach wątroby metabolizm związków tłuszczowych – m. in. nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się w nich trójglicerydów. Zdaniem autorów pracy, sugeruje to, że wzbogacenie codziennej diety w pomidory może być łatwym sposobem na złagodzenie dyslipidemii i zapobieganie miażdżycy naczyń. Warto więc wprowadzić do swojej diety pomidory, niezależnie od formy w jakiej występują.

- 24 lutego 2021
Właściwości zielonej herbaty
- 2 stycznia 2021
Bez śniadania ani rusz
- 9 października 2020
BCAA skuteczny suplement
- 7 sierpnia 2020
Właściwości zielonej herbaty
Bez śniadania ani rusz
BCAA skuteczny suplement
Tłuszcz na brzuchu
Seryna co to jest ?
Trening split na masę
Dostarczanie składników – insulinoodporność
Zakwasy a mikrourazy