Zalety gotowania na parze
Coraz częściej słyszy się w mediach o gotowaniu na parze. Słynne trenerki fitness, gwiazdy, a nawet kucharze rozpływają się nad zaletami takiego sposobu gotowania. Jakie więc są te podstawowe zalety gotowania na parze? Pierwszą jest na pewno łatwość i krótki czas przyrządzania potraw. W parowarach możemy jednocześnie przygotować mięso, warzywa i dodatki, takie jak ziemniaki, kasze, czy ryż. Żywość przygotowywana na parze nie jest poddawana zbyt wysokiej temperaturze, co pozwala zachować więcej składników mineralnych i witamin niż na przykład, kiedy ją smażymy lub pieczemy. Potrawy gotowane na parze są z reguły niskokaloryczne, ponieważ nie dodajemy do nich tłuszczu. Dieta złożona z posiłków przygotowywanych na parze, pozwala nie tylko zachować szczupłą sylwetkę, ale też zdrowie. A dla osób z problemami sercowo-naczyniowymi lub związanymi z układem pokarmowym, jest koniecznością. Jednak jeśli ktoś spróbuje gotować w ten sposób, zauważy z pewnością, że oprócz wszystkich zalet zdrowotnych, gotowanie na parze pozwala zachować naturalny wygląd, a także intensywny aromat i smak potraw.