Tłuszcze trans na cenzurowanym
- 353 Views
- Redaktor clv.pl
- 23 kwietnia 2019
- Porady dla aktywnych
Nawet nie wiemy, w ilu produktach na sklepowych półkach się znajdują. Często bezkrytycznie sięgając po produkty kuszące nas w marketach jemy ich ogromne ilości, narażając się na choroby cywilizacyjne, nadwagę, problemy z sercem. Coraz więcej krajów zakazuje ich stosowania. Nic dziwnego. Tłuszcze trans powstają poprzez utwardzenie tłuszczów roślinnych, wskutek czego tracą swoje dobroczynne właściwości. Gorzej: stają się niesamowicie szkodliwe dla naszego organizmu. Dlaczego zatem mają swoje miejsce na sklepowych półkach? Jak nie wiadomo, o co chodzi, chodzi o pieniądze. Producentami kieruje oszczędność i zwykła wygoda. Tłuszcze trans pozwalają na wielokrotne stosowanie, co sprawia, że na jednej porcji można smażyć wielokrotnie. Wysokie ich przetworzenie sprawia, że w zasadzie się nie psują. Są też bardzo tanie. Przy okazji zwiększają prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę, choroby serca, miażdżycę, są rakotwórcze i sprzyjają przybieraniu na wadze. Znajdziemy je w gotowych sklepowych przekąskach, takich jak chipsy i chrupki, w kupnych słodyczach, wyrobach piekarniczych smażonych w głębokim tłuszczu, fast foodach, margarynach.

- 23 kwietnia 2022
Dlaczego warto stawiać na interwały?
- 11 marca 2022
Zajęcia BASIC
- 12 lutego 2022
Tenis ziemny – gra nie dla każdego
- 4 stycznia 2022
Dlaczego warto stawiać na interwały?
Zajęcia BASIC
Tenis ziemny – gra nie dla każdego
Mdłości w podróży
Kofeina – dobra czy zła?
Nordic walking i spacery
Pierwsza zasada – zrezygnuj z cukru!
Pump It Up