Tłuszcz niezbędny w sałatce

Tłuszcz i sałatki? Mnóstwo osób błędnie uważa, ze takie połączenie jest wykluczone. Nic bardziej mylnego. Tłuszcz w sałatce nie tylko poprawi jej smak. Ułatwiają wchłanianie wielu dobroczynnych składników znajdujących się w warzywach. Mowa głównie o karotenoidach. Wchłaniają się one do organizmu poprzez rozpuszczenie w tłuszczach. Oczywiście to wcale nie oznacza, że od dziś każda sałatka ma być pełna czerwonego mięsa. Nie, szukamy bowiem wyłącznie zdrowych tłuszczy-nienasyconych. Do sałatki owocowej warto dodać na przykład Awokado. 1/2 tego owocu pozwoli przyswoić wszystkie dobroczynne składniki zawarte w warzywach, w tym antyoksydanty. Dobroczynne tłuszcze jak oliwa z oliwek nie tylko ułatwią trawienie innych produktów ale same też dostarczą wartościowe składniki. Warto tu wymienić na przykład oliwę zawierającą witaminę E. Warto też sięgać po sprawdzone rozwiązania. Od wieków bowiem grecy stosują oliwki w sałatce. Jeśli nie przepadamy za smakiem oliwek możemy zastąpić je orzechami nerkowca.