O orzechach słów kilka

Orzechy to wartościowy produkt, który powinien znaleźć się w każdej diecie. Zawierają wiele wartościowych tłuszczy, witamin oraz minerałów. Orzechy mogą być świetną przekąską i zdrową alternatywą dla słodyczy. Wchodząc do sklepu półki w dziale „bakalie” uginają się od różnych rodzajów orzechów. Nerkowce, migdały, orzechy laskowe, orzechy brazylijskie itd. – które wybrać? To zależy czego od nich oczekujemy. Pod lupę wzięto kilka rodzajów orzechów. Migdały w ok. 20% składają się z białka, są cennym źródłem magnezu i fosforu. Ponadto zawierają bardzo dużo witaminy B2 oraz witaminy E. Orzechy nerkowca będą idealne dla osób z niedoborami magnezu, fosforu, żelaza i cynku, ponieważ zawierają go więcej niż inne orzechy. Z kolei orzechy laskowe powinny być docenione przez osoby z podwyższonym cholesterolem. Udowodniono, że zawarte w nich jednonienasycone kwasy tłuszczowe w sposób skuteczny pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu we krwi. Orzechy brazylijskie są niezwykle bogate w selen, który współodpowiada za produkcje nasienia. Dlatego orzechy te powinny być w szczególności spożywane przez mężczyzn.