Obecnie trwa sezon na lokalne owoce. Truskawki, maliny, czereśnie czy jagody, to prawdziwe bomby witaminowe. Dlatego w okresie letnim, zamiast tłustych potraw i słodyczy, warto jeść na kolacje talerz owoców. Najbardziej zdrowe z tych owoców to są jagody, posiadają dużą zawartość witaminy A, która odpowiedzialna jest za nasz wzrok. W czereśniach można znaleźć naturalny koenzym Q10, substancje uelastyczniającą stawy i dobrze wpływającą na wygląd skóry. Jeżeli chodzi o truskawki posiadają one dużo witaminy C, dlatego warto je jeść nawet w sezonie zimowym, kiedy to spada nasza odporność. Owoce sezonowe można bez problemu mrozić lub robić zapasy w przetworach. Podczas okresu wakacyjnego mamy duże możliwości, aby schudnąć. Owoce sezonowe to największe dawki witamin, do walki z niedoborem energii. Jeżeli chodzi o maliny, mają one właściwości przeciwzapalne oraz dobrze wpływają na układ pokarmowy i skórę. Maliny dobrze wpływają również na przeziębienie oraz stany zapalne dziąseł i skóry na twarzy i plecach.