Pomidory ochroną przed miażdżycą
Składnik ten chroni przed miażdżycą, gdyż obniża poziom tłuszczów we krwi. Doszli do tego japońscy naukowcy. Pomidory są jedną z najbardziej popularnych roślin uprawnych i zawierają wiele składników mających korzystny wpływ na zdrowie. Naukowcy odkryli, że kwas warzywny 9-okso-oktadekadienowy zapobiega powstawaniu zaburzeń w metabolizmie tłuszczów, czyli dyslipidemii. Choroba ta charakteryzuje się wysokim poziomem cholesterolu we krwi oraz podwyższonym stężeniem trój glicerydów. Dyslipidemia często towarzyszy otyłości lub nadwadze. Przeprowadzone przez naukowców testy laboratoryjne wykazały, że kwas 9-okso-oktadekadienowy pobudza w komórkach wątroby metabolizm związków tłuszczowych – m. in. nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się w nich trójglicerydów. Zdaniem autorów pracy, sugeruje to, że wzbogacenie codziennej diety w pomidory może być łatwym sposobem na złagodzenie dyslipidemii i zapobieganie miażdżycy naczyń. Warto więc wprowadzić do swojej diety pomidory, niezależnie od formy w jakiej występują.