Panuje powszechna opinia, że wszystkie owoce są zdrowe i można je jeść bez przerwy. Tymczasem, rzeczywistość nie jest aż tak różowa. Cukier zawarty w owocach czyli fruktoza może narobić nieco spustoszenia w naszym organizmie, jeżeli jest spożywany w nadmiernej ilości. Owoce to przede wszystkim cukry proste. Najwięcej cukru zawierają banany. W 100 gramach znajduje się około 16 gramów cukru. To tak jakby zjeść prawie 3 łyżeczki cukru. Również, bardzo dużo cukru ma grejpfrut. Występuje w nim około 1 kostka cukru. Niestety, mówi się, że nadmierne spożywanie fruktozy może zwiększać ryzyko występowania nowotworów, zwłaszcza trzustki. Nie można także pominąć kwestii szkodliwości fruktozy na układ krążenia. Spożywanie fruktozy jest szkodliwe także dla diabetyków. Spora szkodliwość fruktozy w żadnym wypadku nie powinna odstraszać od jedzenia owoców. W dalszym ciągu, są one znacznie lepszym rozwiązaniem niż słodycze czy tłuste przekąski. Ważne jest jedynie, aby mądrze wybierać owoce do spożycia.