Owoce
- 362 Views
- Redaktor clv.pl
- 23 lipca 2019
- Porady dla aktywnych
Panuje powszechna opinia, że wszystkie owoce są zdrowe i można je jeść bez przerwy. Tymczasem, rzeczywistość nie jest aż tak różowa. Cukier zawarty w owocach czyli fruktoza może narobić nieco spustoszenia w naszym organizmie, jeżeli jest spożywany w nadmiernej ilości. Owoce to przede wszystkim cukry proste. Najwięcej cukru zawierają banany. W 100 gramach znajduje się około 16 gramów cukru. To tak jakby zjeść prawie 3 łyżeczki cukru. Również, bardzo dużo cukru ma grejpfrut. Występuje w nim około 1 kostka cukru. Niestety, mówi się, że nadmierne spożywanie fruktozy może zwiększać ryzyko występowania nowotworów, zwłaszcza trzustki. Nie można także pominąć kwestii szkodliwości fruktozy na układ krążenia. Spożywanie fruktozy jest szkodliwe także dla diabetyków. Spora szkodliwość fruktozy w żadnym wypadku nie powinna odstraszać od jedzenia owoców. W dalszym ciągu, są one znacznie lepszym rozwiązaniem niż słodycze czy tłuste przekąski. Ważne jest jedynie, aby mądrze wybierać owoce do spożycia.

- 2 stycznia 2021
Bez śniadania ani rusz
- 9 października 2020
BCAA skuteczny suplement
- 7 sierpnia 2020
Tłuszcz na brzuchu
- 24 czerwca 2020
Bez śniadania ani rusz
BCAA skuteczny suplement
Tłuszcz na brzuchu
Seryna co to jest ?
Trening split na masę
Dostarczanie składników – insulinoodporność
Zakwasy a mikrourazy
Ból uda – czym może być spowodowany?