Nasiona chia zalety
- 181 Views
- Redaktor clv.pl
- 16 maja 2019
- Porady dla aktywnych
Na fali mody związanej ze zdrowym żywieniem i odkrywaniem „nowych” super produktów wypłynęły nasiona chia. W Europie jej kariera dopiero nabiera tępa, jednak w Ameryce od setek lat była jednym z ważniejszych elementów diety. Nasiona szałwii hiszpańskiej były znane Majom i Aztekom. Cenili je jako źródło energii – był to bowiem pokarm biegaczy i posłańców. Dziś jest powszechnie chwalona za bogatą ilość minerałów i składników odżywczych. W dwóch łyżeczkach stołowych tych nasion mieści się 1/3 dziennego zapotrzebowania na większość minerałów: mangan, magnez i fosfor. Ponadto zawiera cynk, witaminy z grupy B. Jednak największe zainteresowanie nasionami jest spowodowane zawartością wysokiej dawki błonnika i kwasów tłuszczowych omega- Ich spożywanie pomaga w utrzymaniu prawidłowej ilość cholesterolu we krwi. Nasiona chia mogą być używane jako dodatki do sałatek, pieczywa czy nawet wypieków. Zmielony proszek po namoczeniu w wodzie lub mleku jest serwowany jako pudding i może być dodawany do owsianki, musli czy jogurtu.

- 2 stycznia 2021
Bez śniadania ani rusz
- 9 października 2020
BCAA skuteczny suplement
- 7 sierpnia 2020
Tłuszcz na brzuchu
- 24 czerwca 2020
Bez śniadania ani rusz
BCAA skuteczny suplement
Tłuszcz na brzuchu
Seryna co to jest ?
Trening split na masę
Dostarczanie składników – insulinoodporność
Zakwasy a mikrourazy
Ból uda – czym może być spowodowany?