Nasiona chia zalety

Na fali mody związanej ze zdrowym żywieniem i odkrywaniem „nowych” super produktów wypłynęły nasiona chia. W Europie jej kariera dopiero nabiera tępa, jednak w Ameryce od setek lat była jednym z ważniejszych elementów diety. Nasiona szałwii hiszpańskiej były znane Majom i Aztekom. Cenili je jako źródło energii – był to bowiem pokarm biegaczy i posłańców. Dziś jest powszechnie chwalona za bogatą ilość minerałów i składników odżywczych. W dwóch łyżeczkach stołowych tych nasion mieści się 1/3 dziennego zapotrzebowania na większość minerałów: mangan, magnez i fosfor. Ponadto zawiera cynk, witaminy z grupy B. Jednak największe zainteresowanie nasionami jest spowodowane zawartością wysokiej dawki błonnika i kwasów tłuszczowych omega- Ich spożywanie pomaga w utrzymaniu prawidłowej ilość cholesterolu we krwi. Nasiona chia mogą być używane jako dodatki do sałatek, pieczywa czy nawet wypieków. Zmielony proszek po namoczeniu w wodzie lub mleku jest serwowany jako pudding i może być dodawany do owsianki, musli czy jogurtu.