Mleko- jakie wybrać?
Komponując swoją dietę, bierzemy pod uwagę wiele czynników. Gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów, powinniśmy świadomie wybierać produkty spożywcze i zrezygnować z tych, które mogą nam utrudnić osiągnięcie celu. Niezależnie od tego, czy się odchudzamy, czy nie, ważne jest, by posiłki nam smakowały. Jeżeli borykamy się z uczuleniem na niektóre składniki pokarmowe, musimy wybierać produkty ich pozbawione. Wiele osób skarży się na przykre dolegliwości po spożyciu mleka. Źródłem problemów bywa zazwyczaj laktoza. Jednak nie oznacza to, że trzeba się wystrzegać spożywania produktów mlecznych. Z reguły pomaga odstawienie mleka krowiego, w którym laktozy jest najwięcej. Niektóre osoby mogą spożywać wyprodukowane na jego bazie jogurty naturalne, kefiry czy maślanki. Jeśli szkodzą nawet te produkty, to trzeba zamienić je na takie, które nie uczulają. Małe ilości laktozy są w mleku kozim, które cieszy się coraz większą popularnością wśród osób dotkniętych nietolerancją tego cukru. Zawiera ono o wiele więcej cennych składników odżywczych niż mleko krowie.