Mięso zalety w diecie
Mięso powinno znajdować się w każdej wartościowej diecie. O ile tylko nie mamy ideologicznej awersji do mięsa, należy je spożywać bardzo często. Ważne jest, aby robić to mądrze i wiedzieć jakie mięso jest najbardziej wartościowe. Najzdrowszym mięsem jest tzw. mięso białe czyli kurczak, indyk i ryby. Dostarcza ono mnóstwo białka, a przede wszystkim jest smaczne praktycznie w każdej postaci. Nie mniej wartościowa jest wołowina. Zupełnie mylne jest przekonanie, że jest to mało wartościowe mięso. Oczywiście, dobrze jest nie spożywać jej każdego dnia, ale raz na tydzień powinna się znaleźć w menu, Najważniejsze jest, aby spożywane mięso pochodziło ze sprawdzonych źródeł. W tym wypadku, lepiej zaopatrywać się u lokalnego rzeźnika, niż w supermarkecie. Masowa produkcja nigdy nie dorówna mniejszym zakładom masarskim, które muszą dbać o każdy szczegół podczas produkcji. Warto wydać kilka złotych więcej, aby mieć pewność, że mięso, które spożywamy jest z pewnego źródła. W dzisiejszych czasach, różnica między jakością mięsa z supermarketu, i od lokalnego rzeźnika jest kolosalna.