Kuchnia pięciu przemian

Kuchnia, czy też dieta pięciu przemian, to strategia żywieniowa, której zasady wypływają bezpośrednio z zasad opracowanych w ramach starożytnej chińskiej medycyny. Choć filozofia jedzenia w zgodzie z pięcioma żywiołami wydaje się dosyć enigmatyczna, należy przyznać twórcom tej diety, że opracowali bardzo mądre zasady żywienia, z których wiele warto przyswoić sobie na własny użytek. Program jedzenia według pięciu przemian polega bowiem na rozpoznawaniu, do jakich grup zaliczają się konkretne produkty żywnościowe – a następnie na przygotowywaniu z nich posiłków na drodze określonego porządku dodawania kolejnych składników. Stosując się do takiej taktyki, można w krótkim czasie nauczyć się komponować zdrowe i wartościowe dania, odkrywać bogactwo możliwości i rozwijać własną kulinarną inwencję. Innym ważnym nawykiem, jaki można wynieść z nauki gotowania według pięciu przemian jest także to, by żywić się głównie posiłkami gotowanymi. Jak mówi chińska medycyna, najlepsze jedzenie to takie, które jest ciepłe i przygotowane z naturalnych składników.