Ksylitol – oszukana słodycz

Ksylitol to bardzo popularny w ostatnich czasach zamiennik standardowego cukru. W odróżnieniu od syntetycznych słodzików ksylitol jest pochodzenia naturalnego – to po prostu cukier brzozowy. Prócz tego, że jest dużo mniej kaloryczny, ma też szereg innych dobroczynnych właściwości. W przeciwieństwie do standardowego cukru, nie fermentuje w żołądku. Nie powoduje również próchnicy – co więcej: pomaga podtrzymać naturalną mineralizację zębów. Ma kilkunastokrotnie niższy indeks glikemiczny niż cukier, nie powoduje zatem napadów głodu. Niektóre osoby narzekają jednak na działanie przeczyszczające, jakie odczuwają po spożyciu ksylitolu. Jest to kwestia mocno indywidualna: różne osoby różnie reagują na różne dawki ksylitolu. Niektórym może zaszkodzić już mała łyżeczka. Najlepiej przetestować to działanie na sobie, zaczynając od minimalnej dawki. W przypadku stwierdzonej nietolerancji warto sięgnąć po erytrol: ma takie same właściwości jak ksylitol, a nie powoduje efektu przeczyszczającego. Ma mało kalorii, a dostarczy nam słodyczy.