Kasza jaglana na talerzu

Niegdyś pogardzana, dzisiaj przeżywa prawdziwy renesans. Złocista kasza jaglana jest obecnie dostępna w większości sklepów spożywczych, a internet wręcz obfituje w informacje o niej. Odkąd zapanowała moda na odkwaszanie organizmu jaglana wraz z kaszą gryczaną stanowią podstawę dietetycznego menu. Dlaczego odkryto ją ponownie właśnie teraz? Produkt zawiera mnóstwo cennych składników, przy czym jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy redukujących wolne rodniki. Dzięki lecytynie pomaga osiągnąć koncentrację i sprzyja poprawie mielinizacji komórek nerwowych. 100 gram kaszy, czyli jeden pakowany firmowo woreczek, zawiera 350 kalorii, co nie jest dużą ilością w porównaniu do sytości jaką zapewnia. Co więcej, niektóre osoby polecają detoks właśnie tą kaszą. Polega on na jedzeniu jej w pięciu posiłkach przez 3 dni, ewentualnie przedłużając okres do maksymalnie dwóch tygodni. Podczas monodiety oczywiście zakazane jest spożywanie innych produktów, bądź dodawanie do kaszy kalorycznych dodatków.