Kasza jaglana – królowa kasz
Istnieje opinia, że kasze to jeden z najwspanialszych prezentów, jakie człowiek dostał od natury, szukając wśród jej darów dobrych dla niego produktów spożywczych. Choć pod względem popularności przegrywają z całym asortymentem wypracowanych przez kulinaria dań, to właśnie w kaszach kryje się bogactwo składników odżywczych, których sympatycy zdrowego żywienia szukają z zapamiętaniem w kolejnych produktach żywnościowych. W dość licznym gronie kasz niepodzielnie króluje zaś kasza jaglana, która ma najbardziej wszechstronny i dobroczynny wpływ na ludzkie zdrowie. Otrzymywana z prosa, przyjmująca formę małych żółtych kuleczek, nadaje się świetnie do przyrządzania potraw na słono i na słodko, co jeszcze zwiększa jej kulinarną atrakcyjność. Jest skarbnicą łatwo przyswajalnego białka, żelaza, miedzi i witamin z grupy B. Nie zawiera glutenu, oskarżanego o zły wpływ na ludzki organizm i absolutnie zakazanego osobom chorym na celiakię. Z kolei zawarta w niej krzemionka poprawi kondycję skóry, włosów i paznokci.