Jak odkwasić organizm?
Zakwaszenie organizmu jest coraz częstszą dolegliwością dotykającą współczesnych ludzi. Powodem tego jest nadmierne spożycie produktów o odczynie kwasowym. Są to zazwyczaj produkty wysoko przetworzone, o dużej zawartości cukru, mięsa, nabiał itp. Tymczasem specjaliści podają, że 80% posiłków powinno mieć charakter zasadowy. Zakwaszenie organizmu może mieć katastrofalne skutki. Jeśli czuje się ciągłe osłabienie, nudności, bóle głowy i stawów to może być to oznaką zakwaszenia organizmu, które nie leczone prowadzi do chorób wrzodowych układu pokarmowego, zapalenia jelit, podwyższonego cholesterolu, osłabienia odporności, trądziku i in. Aby odkwasić organizm przede wszystkim należy zmienić dietę na taką, która będzie bogata produkty o odczynie zasadowym. Dobrym startem, będzie picie szklanki wody z cytryną dziennie. Cytryna, wbrew pozorom, ma silne działanie alkalizujące. Ponadto warto do swojej diety włączyć kasze, owoce, warzywa, migdały, oliwę z oliwek, maślankę, zieloną herbatę, wino wytrawne itd.