Jak mądrze zaspokoić nagły głód?

Ochota na smaczną przekąskę w ciągu dnia to zachcianka, która jest wszystkim doskonale znana. Krótka przerwa w pracy czy po prostu miła chwila dla siebie sprzyjają sięgnięciu po jakieś smakołyki. Co więcej, uczucie lekkiego głodu potrafi pojawić się na długo przed czasem planowanego posiłku. W asortymencie sklepów spożywczych znajduje się wiele propozycji, które mogą odegnać burczenie w brzuchu, a jednocześnie dostarczyć miłych wrażeń smakowych. Należy jednak rozsądnie sięgać do sklepowych półek – większość małych przekąsek, reklamowanych jako idealne do uciszenia głodu, to produkty cukiernicze lub mleczarskie, w których składzie dominuje cukier lub, co gorsza, jeszcze bardziej niebezpieczne od niego substancje słodzące. Warto pamiętać, że dawka takiego cukru podniesie poziom glukozy we krwi na niedługi czas, niekiedy może też wzmagać ochotę na większą ilość danej przekąski, co również jest zdradliwe. Rozsądniej jest sięgać po owoce, świeże lub suszone – zawarte w nich cukry proste lepiej odżywiają organizm, a towarzyszą im też inne cenne mikroelementy.