Dlaczego smażenie jest tak szkodliwe?

Jeśli interesujecie się tematyką zdrowego odżywiania, to na pewno co najmniej kilka razy słyszeliście już, że mięso smażone jest bardzo niezdrowe dla naszego organizmu. Wszyscy fachowcy – czyli lekarze, dietetycy – jak jeden mąż powtarzają, że znacznie lepsze dla nas jest mięso gotowane. Dlaczego jednak nie warto smażyć? Co konkretnie przyczynia się do tego, że znacznie lepszą opcją jest użycie, na przykład, parowaru? Warto wiedzieć, że tylko jedna łyżka oleju stanowi około … 90 pustych kalorii. Każdy, kto kiedykolwiek się odchudzał doskonale wie, jak ciężko później się je spala. Dodatkowo, takie kalorie są dla nas niezdrowe i powodują powstawanie tkanki tłuszczowej. Poza tym, w czasie smażenia powstaje wiele rakotwórczych związków. Zasada jest prosta. Im bardziej przypieczone mięso, tym takich substancji jest więcej. Nawet smażenie „raz na czas” także wpływa niekorzystnie na cały czas organizm i przyczynia się do powstawania wielu chorób (jak choćby kłopotów z sercem). Dlatego unikajcie jak ognia tego sposobu.