Dlaczego nie warto dosładzać życia?

Cukier jest szkodliwy – dzisiaj nikt już nie spiera się z tą tezą. Niestety, nieważne też, czy sięgamy po cukier biały czy brązowy – z żadnym nie powinno się przesadzać. Co więcej, cukier uzależnia, więc niewinne sięganie po ciasto, cukierek czy czekoladę może przerodzić się w bardzo poważny problem. Rzadko traktujemy konieczność sięgania po słodycze jak uzależnienie od papierosów czy alkoholu, praktyka jednak pokazuje, że coraz częściej właśnie tak o obecności cukru w diecie powinniśmy myśleć. Poza tym, że nadmiar cukru w diecie niekorzystnie wpływa na naszą sylwetkę, generuje także szereg innych dolegliwości i kłopotów. Jest to tym bardziej niebezpieczne, że cukier obecny jest praktycznie wszędzie: nie tylko w słodkościach, ale także w gotowych posiłkach, w ketchupie, wędlinach czy pozornie zdrowych przekąskach. Cukier odnajdziemy też w pieczywie – i nie mówimy tu o ciasteczkach, a o zwykłym chlebie. Aby wyeliminować nadmiar cukru z diety, warto raz jeszcze zweryfikować swoją dietę oraz – przede wszystkim – czytać etykiety wybieranych produktów.