Czym jest żywność funkcjonalna?

Zdrowe odżywianie to współcześnie często poruszany temat. Z której strony by nie spojrzeć, zwiększa się nasza świadomość co do wpływu żywności na zdrowie i samopoczucie. Powoli dociera do nas, że tylko odpowiednio zbilansowana dieta połączona z aktywnością fizyczną stanowi klucz do zgrabnej figury. Tym samym dużą wagę przywiązujemy do jakości produktów spożywczych, które kupujemy w sklepach. Coraz częściej poszukujemy żywności funkcjonalnej, bo zgodnie z tym co słyszymy w reklamach, uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Niestety, niektóre kwestie związane ze zdrowym odżywianiem wymagają od nas tego, by przyjrzeć im się nieco bliżej. Dotyczy to między innymi żywności funkcjonalnej. W rzeczywistości trudno jednoznacznie wskazać produkty do niej należące. Brakuje ustawowej definicji tego terminu i dlatego właśnie panuje tu spora dowolność. Do tego rodzaju żywności zalicza się więc wszystko, co reklamowane jest jako zdrowe. Znajdziemy tu produkty bez dodatku cukru, bez glutenu, laktozy, glutaminianu sodu czy konserwantów.