Cebulowe szaleństwo
- 345 Views
- Redaktor clv.pl
- 22 lipca 2019
- Porady dla aktywnych
Jednym z niedocenianych w naszej kuchni warzyw jest niewątpliwie cebula. Używamy ich dość rzadko, zazwyczaj w przepisach, w których ona po prostu się rozpada i zagęszcza sos. Szkoda, jest ona bowiem źródłem ogromnej liczby witamin i minerałów, które przyczynią się do poprawy jakości naszego życia. Znajdziemy w nich między innymi witaminę C, prowitaminę A oraz witaminę B1 Jeśli chodzi o minerały, możemy dostarczyć naszemu organizmowi duże ilości wapnia i potasu. Dodatkowo rośliny cebulowe posiadają bardzo mało kalorii, bo jedynie dwadzieścia pięć kcal na sto gramów produktu (Jedynym wyjątkiem jest czosnek, który posiada aż 150 kcal na sto gramów produktu). Rośliny te najlepiej dołączyć do naszej diety w nieprzetworzonej formie. Można to zrobić, dodając je do sałatek czy surówek. Oczywiście, nie zaszkodzi też dodanie ich do dań mięsnych czy sosów. Stracą one jednak część składników odżywczych. Podsumowując, rośliny cebulowe powinny obowiązkowo znaleźć się w diecie osób dbających o zdrowie i nie tylko.

- 23 kwietnia 2022
Dlaczego warto stawiać na interwały?
- 11 marca 2022
Zajęcia BASIC
- 12 lutego 2022
Tenis ziemny – gra nie dla każdego
- 4 stycznia 2022
Dlaczego warto stawiać na interwały?
Zajęcia BASIC
Tenis ziemny – gra nie dla każdego
Mdłości w podróży
Kofeina – dobra czy zła?
Nordic walking i spacery
Pierwsza zasada – zrezygnuj z cukru!
Pump It Up