Cebulowe szaleństwo
Jednym z niedocenianych w naszej kuchni warzyw jest niewątpliwie cebula. Używamy ich dość rzadko, zazwyczaj w przepisach, w których ona po prostu się rozpada i zagęszcza sos. Szkoda, jest ona bowiem źródłem ogromnej liczby witamin i minerałów, które przyczynią się do poprawy jakości naszego życia. Znajdziemy w nich między innymi witaminę C, prowitaminę A oraz witaminę B1 Jeśli chodzi o minerały, możemy dostarczyć naszemu organizmowi duże ilości wapnia i potasu. Dodatkowo rośliny cebulowe posiadają bardzo mało kalorii, bo jedynie dwadzieścia pięć kcal na sto gramów produktu (Jedynym wyjątkiem jest czosnek, który posiada aż 150 kcal na sto gramów produktu). Rośliny te najlepiej dołączyć do naszej diety w nieprzetworzonej formie. Można to zrobić, dodając je do sałatek czy surówek. Oczywiście, nie zaszkodzi też dodanie ich do dań mięsnych czy sosów. Stracą one jednak część składników odżywczych. Podsumowując, rośliny cebulowe powinny obowiązkowo znaleźć się w diecie osób dbających o zdrowie i nie tylko.