Przechodzę na weganizm
Weganizm to dla niektórych duże wyzwanie, dlatego jeśli podjąłeś już decyzję o tym, aby twoje dania przygotowywane były tylko z produktów, które „dała” nam ziemia, czeka cię sporo pracy. Najłatwiej będą mieli Ci, którzy do tej pory szli przez życie korzystając z diety wegetariańskiej. Trudniej będzie natomiast osobom, które jeszcze wczoraj zachwycały się sałatką z polędwicą wołową w roli głównej. Aby bezboleśnie przejść na dietę wegańską zaleca się stopniowe zastępowanie produktów mięsnych innymi. Szczególnie dobrym momentem na rozpoczęcie diety wegańskiej jest okres wiosenny i letni, kiedy w sklepach mnóstwo jest warzyw i owoców. Oczywiście są one dostępne przez cały rok, ale duże znaczenie ma tutaj również ich cena. Latem możesz poznać na przykład wiele potraw przygotowanych z buraków, począwszy od carpaccio, poprzez różnego rodzaju soki i kotlety z buraków, a skończywszy na ciastach typu „Brownie” z burakiem w tle. Z pomocą przyjdą ci także wegańskie restauracje, od których dobrze jest zacząć przygodę z tego typu dietą, gdzie możesz odkryć wiele nieznanych dotąd smaków