Dlaczego sól jest tak szkodliwa?
Sól – podobnie zresztą jak cukier – jest zaliczana do grupy bardzo szkodliwych produktów. Wielu naszych rodaków nie wyobraża sobie, aby jej nie używać. Jesteście w tej grupie? W takim razie może po przeczytaniu tego wpisu zdacie sobie sprawę, dlaczego nie warto tego robić. Warto zdawać sobie sprawę, że nadmierne spożywanie tego artykułu spożywczego może być niekorzystne i prowadzić, na przykład, do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Szczególnie na nadmiar sodu wrażliwe są osoby starsze. Ponadto, sól powinna być jak najmniej używana przez ludzi z już wykrytym nadciśnieniem tętniczym czy cukrzycą. Nie każdy wie, ale w ciągu dnia powinniśmy łącznie zjadać maksymalnie … jedną łyżeczkę. Niestety, zazwyczaj jest to o wiele więcej. Warto też zwrócić uwagę na inny jeden aspekt. Kupowane przez nas produkty mają już w sobie odpowiednią ilość soli i nie powinny być jeszcze bardziej przyprawiane przy użyciu solniczki. Najlepiej jest zredukować do absolutnego minimum zużycie soli, aby nasze zdrowie było po prostu w optymalnej formie.