Czas na pomidory
Warzywa powinny gościć na naszym stole każdego dnia. Należą do tych produktów spożywczych, które możemy zjadać bez ograniczeń. Stanowią naturalne źródło witamin, minerałów i błonnika regulującego przemianę materii. Jednak wciąż chętniej sięgamy po mniej wartościowe produkty, co skutkuje między innymi problemami z nadwagą. Jeśli chcemy odżywiać się zdrowo, w naszej codziennej diecie nie może zabraknąć warzyw i owoców. Środek lata to pełnia sezonu na wyjątkowo zdrowe pomidory. Nie tracą one swoich cennych właściwości, nawet wtedy, gdy je przetworzymy. Smakują tak samo dobrze na kanapce, jak i w zupie czy zapiekance. Obok zwykłych pomidorów mamy do wyboru podłużne, malinowe czy koktajlowe. Rzadziej spotyka się żółte, zielone i niebieskie. Bez względu na odmianę zawierają one dużo witaminy C i E, a także potasu, błonnika i cennego likopenu. Dzięki temu działają odmładzająco i pomagają zachować szczupłą sylwetkę. Ponadto zapobiegają nowotworom, wspierają odporność organizmu i pracę wielu układów wewnętrznych.