Właściwości błonnika
- 403 Views
- Redaktor clv.pl
- 2 maja 2019
- Porady dla aktywnych
Osoby, które dużo trenują muszą pamiętać także o odpowiedniej diecie. Nasze posiłki powinny zawierać zarówno białko, węglowodany jak i błonnik. Ta ostatnia substancja odpowiedzialna jest za prawidłowe trawienie w naszym żołądku, a na dodatek powoduje uczucie sytości podczas posiłku. Błonnik znajduje się w zbożu, zwłaszcza razowym, dlatego zaleca się spożywanie nie tylko chleba razowego, ale również kaszy, ryży czy makaronu. Niestety białe pieczywo, czy ryż odpowiedzialne są za wysoki poziom insuliny we krwi, który bardzo długo się utrzymuje. Jeżeli chcemy mieć zdrowe jelita oraz nie mieć wrzodów, należy spożywać do 3 posiłków dziennie zawierających błonnik pokarmowy. W aptekach znajdują się nawet suplementy diety, które zawierają ten składnik. Zażywanie błonnika sprawia, że stajemy się najedzeni w krótkim czasie i nie podjadamy. Błonnik sprzyja szczupłej sylwetce, ponieważ organizm pobiera z pożywienia tylko najważniejsze części i właściwości zdrowotne. Błonnik jest substancją dobrą również na wzdęcia.

- 23 kwietnia 2022
Dlaczego warto stawiać na interwały?
- 11 marca 2022
Zajęcia BASIC
- 12 lutego 2022
Tenis ziemny – gra nie dla każdego
- 4 stycznia 2022
Dlaczego warto stawiać na interwały?
Zajęcia BASIC
Tenis ziemny – gra nie dla każdego
Mdłości w podróży
Kofeina – dobra czy zła?
Nordic walking i spacery
Pierwsza zasada – zrezygnuj z cukru!
Pump It Up