Właściwości błonnika
- 235 Views
- Redaktor clv.pl
- 2 maja 2019
- Porady dla aktywnych
Osoby, które dużo trenują muszą pamiętać także o odpowiedniej diecie. Nasze posiłki powinny zawierać zarówno białko, węglowodany jak i błonnik. Ta ostatnia substancja odpowiedzialna jest za prawidłowe trawienie w naszym żołądku, a na dodatek powoduje uczucie sytości podczas posiłku. Błonnik znajduje się w zbożu, zwłaszcza razowym, dlatego zaleca się spożywanie nie tylko chleba razowego, ale również kaszy, ryży czy makaronu. Niestety białe pieczywo, czy ryż odpowiedzialne są za wysoki poziom insuliny we krwi, który bardzo długo się utrzymuje. Jeżeli chcemy mieć zdrowe jelita oraz nie mieć wrzodów, należy spożywać do 3 posiłków dziennie zawierających błonnik pokarmowy. W aptekach znajdują się nawet suplementy diety, które zawierają ten składnik. Zażywanie błonnika sprawia, że stajemy się najedzeni w krótkim czasie i nie podjadamy. Błonnik sprzyja szczupłej sylwetce, ponieważ organizm pobiera z pożywienia tylko najważniejsze części i właściwości zdrowotne. Błonnik jest substancją dobrą również na wzdęcia.

- 24 lutego 2021
Właściwości zielonej herbaty
- 2 stycznia 2021
Bez śniadania ani rusz
- 9 października 2020
BCAA skuteczny suplement
- 7 sierpnia 2020
Właściwości zielonej herbaty
Bez śniadania ani rusz
BCAA skuteczny suplement
Tłuszcz na brzuchu
Seryna co to jest ?
Trening split na masę
Dostarczanie składników – insulinoodporność
Zakwasy a mikrourazy