Właściwości błonnika
Osoby, które dużo trenują muszą pamiętać także o odpowiedniej diecie. Nasze posiłki powinny zawierać zarówno białko, węglowodany jak i błonnik. Ta ostatnia substancja odpowiedzialna jest za prawidłowe trawienie w naszym żołądku, a na dodatek powoduje uczucie sytości podczas posiłku. Błonnik znajduje się w zbożu, zwłaszcza razowym, dlatego zaleca się spożywanie nie tylko chleba razowego, ale również kaszy, ryży czy makaronu. Niestety białe pieczywo, czy ryż odpowiedzialne są za wysoki poziom insuliny we krwi, który bardzo długo się utrzymuje. Jeżeli chcemy mieć zdrowe jelita oraz nie mieć wrzodów, należy spożywać do 3 posiłków dziennie zawierających błonnik pokarmowy. W aptekach znajdują się nawet suplementy diety, które zawierają ten składnik. Zażywanie błonnika sprawia, że stajemy się najedzeni w krótkim czasie i nie podjadamy. Błonnik sprzyja szczupłej sylwetce, ponieważ organizm pobiera z pożywienia tylko najważniejsze części i właściwości zdrowotne. Błonnik jest substancją dobrą również na wzdęcia.