Urządzenia do gotowania na parze
Obecnie nowym trendem stało się bycie fit. Osoba, która jest fit, zdrowo się odżywia, uprawia sport i wyznaje zdrowy styl życia. Jedną z możliwości bycia fit, jest spożywanie posiłków przygotowywanych na parze. Obecnie tren gotowania na parze tak się rozwinął, że dostępna jest cała gama urządzeń służących do tego. Zaczynając od tych podstawowych, to jest, to garnek z wodą, sito i uszczelnienie z grubej ściereczki, czyli urządzenie do samodzielnego skonstruowania w domu. W Chinach, gdzie zresztą wynaleziono tą metodę gotowania, popularne są tradycyjne bambusowe parowary, które można już znaleźć w Europie. Są to koszyczki plecione z bambusowej słomki, które stawia się jeden na drugim. A całość stawia się na głębokiej patelni wypełnionej wrzątkiem. W Polsce popularne są parowary ze stali nierdzewnej, działające na podobnej zasadzie jak garnek z sitem lub elektryczne plastikowe, zaopatrzone w grzałkę. Ostatnio furorę w programach kulinarnych robią piekarniki parowe. Bez względu na to, czego używamy, zalety są te same.