Pożywna kanapka – czyli jaka?
Kanapka to prawdopodobnie najpopularniejszy rodzaj posiłku, jakim człowiek próbuje uciszyć swój głód o różnych porach dnia. Właściwie skomponowana kanapka ma szansę odegrać rolę wartościowego śniadania, dobrej kolacji lub jedzonej między posiłkami, dobrej i pożywnej przekąski. Jej podstawą jest pieczywo, posmarowane tłuszczem – i już ten duet zapewnia organizmowi dawkę najpotrzebniejszych składników odżywczych. Wzbogacanie kanapki to zaś kwestia tego, co uznaje się za smaczne, pożądane i wartościowe. Pasują tu wszelkiego rodzaju dodatki: od przetworów mlecznych, przez warzywa i podroby po wędliny i mięso. Słodką kanapkę można stworzyć dzięki owocowym konfiturom lub produktom przeznaczonym do smarowania pieczywa. Wiele zależy też od tego, w jakich warunkach planuje się jeść kanapkę: przebywając w domu można pokusić się o większą fantazję w komponowaniu dodatków do pieczywa. Jednak zabierając kanapki w jakąś drogę, to znaczy umieszczając dodatki między dwiema kromkami chleba czy połówkami bułki, lepiej zadbać o to, by taka konstrukcja się nie rozpadła.