Potas – ważny mikroelement

Potas to jeden z tych pierwiastków, które można odnaleźć w licznych ogólnodostępnych produktach żywnościowych. Fakt ten powinien sugerować, że nie trzeba specjalnie martwić się o to, że dostarcza się tego mikroelementu w zbyt małych ilościach, jednak po zaobserwowaniu pewnych specyficznych objawów można podejrzewać wystąpienie niedoboru potasu. Niepokój powinny wzbudzić przede wszystkim problemy z koncentracją, skurcze mięśni, obrzęki kończyn czy nadciśnienie. Potas to bowiem jeden z ważnych elektrolitów, biorący udział w ważnych procesach biologicznych i ściśle współpracujący z innymi substancjami tego rodzaju. Pomagając przenosić ładunki i impulsy elektryczne, wpływa na właściwe funkcjonowanie mózgu. Odgrywa ważną rolę zwłaszcza w życiu diabetyków, jako że pobudza wydzielanie insuliny. Aby oddalić niebezpieczeństwo niedoboru potasu, warto zadbać o to, by w codziennym jadłospisie nie brakowało takich produktów jak ziemniaki, seler, pomidory, banany, figi czy morele. Strzec należy się również nadmiaru potasu, gdyż może to źle wpłynąć na funkcjonowanie serca.