Niezwykłe właściwości selera

Seler to popularne warzywo, stosowane zwłaszcza podczas przyrządzania zup i warzywnych surówek, jednak często zdarza się, że ginie wśród całej kompozycji smaków, w jakiej jest umieszczany. Tymczasem, jego niezwykłe właściwości odżywcze czynią go godnym tego, by stał się głównym elementem dań przyrządzanych przez wszystkich, którzy chcą dbać o siebie także poprzez rozważne wybieranie tego, co jedzą. To niepozorne warzywo w znaczącym stopniu przyczynia się do przyspieszenia przemiany materii, pomagając miedzy innymi usuwać zbędne toksyny zalegające w drogach trawiennych i moczowych organizmu. Działanie selera przejawia się w usprawnieniu funkcjonowania kluczowych narządów ludzkiego ciała, w tym serca, nerek i wątroby. Wspomagając procesy detoksykacyjne, jednocześnie usprawnia je jeszcze, pobudzając organizm do pozbywania się między innymi kwasu moczowego – którego odkładanie się w stawach prowadzi do groźnej i bolesnej dny moczanowej. Zalecane jest spożywanie selera pod każdą postacią, także picia wyciśniętego z warzywa soku.