Kawa zbożowa – jak ją ocenić?
Dla miłośników czarnej, tradycyjnej kawy, kawa zbożowa jawi się czasem jako fanaberia lub nędzna namiastka ulubionego napoju. Przed ferowaniem wyroków warto jednak nieco bliżej przyjrzeć się temu, czym jest i jakie korzyści zdrowotne oferuje kawa zbożowa – warto zaznaczyć, że jej działanie na organizm nie wzbudza takich kontrowersji, jak właśnie normalna kawa. Jak wskazuje już sama nazwa, do produkcji kawy zbożowej wykorzystywane są ziarna zbóż: jęczmienia, żyta, a nawet korzenie cykorii lub buraków cukrowych. Odpowiednio uprażone i zmielone, przemieniają się w brązowy proszek, który wystarczy zalać wrzącą wodą lub mlekiem, by otrzymać aromatyczną filiżankę kawy. Choć nie zawiera kofeiny, dzięki swemu roślinnemu pochodzeniu kawa dostarcza za to błonnika , zawiera też potas i magnez. Włączenie kawy zbożowej do codziennego jadłospisu to zatem sposób na to, by w naturalny sposób dbać o prawidłowe funkcjonowanie wielu narządów i układów, w tym pokarmowego i sercowo-naczyniowego. Jest to napój, który można śmiało spożywać w pełnym rodzinnym gronie: to jedyna kawa, którą mogą pić dzieci.