Jak wybrać dobre mleko?
Jeszcze 70 lat temu, aby napić się mleka, szło się do stodoły, wydajało się krowę i gotowe. Mieszkańcy miast kupowali to samo mleko od rolnika. Dzisiaj sprawa komplikuje się nieco. Półki sklepowe oferują mleka o różnej zawartości tłuszczu, UHT lub pasteryzowane, w kartonie lub w butelce. Nawet weganie mają swoje mleka – sojowe, migdałowe, czy też kokosowe. Ludzie niekiedy gubią się w tej rozmaitości i sięgają po pierwsze mleko, jakie wpadnie im w ręce. Jest to zachowanie niesłuszne. Wszystko co trafia do organizmu człowieka, powinno być uprzednio przez niego zdiagnozowane. Zatem jak wybrać dobre mleko? Najlepiej byłoby poszukać dostawcy mleka z gospodarstwa ekologicznego, jednak bywa to trudne. Jeśli więc jest się skazanym na zakupy w supermarkecie, należy pamiętać by mleko było jak najbardziej zbliżone do naturalnego. Z pewnością należy wystrzegać się kartonów z etykietą UHT. Są to mleka sterylizowane w wysokich temperaturach. Proces ten pozbawia wszelkich wartości odżywczych i witamin. Dlatego należy sięgać po mleka mikrofiltrowane, pasteryzowane w niskiej temperaturze.