Frytki – dobre czy złe?
Frytki, czyli smażone kawałki ziemniaków, to prawdopodobnie najbardziej przyjazna i popularna odsłona tych wartościowych warzyw. Same ziemniaki to bowiem jedne z najbardziej pożywnych produktów żywnościowych, jakimi człowieka obdarowała natura: niskokaloryczne, a przy tym bardzo sycące i zapewniające organizmowi hojne dawki ważnych mikroelementów. Bardziej lubiane od nudnych ziemniaków frytki mogą być jednak znacznie mniej zdrowe, zwłaszcza jeżeli były smażone w zbyt długo eksploatowanym oleju lub gdy był on po prostu niskiej jakości. Miłośnikom tej przekąski warto polecić, by zwracali uwagę na to, jakiego rodzaju frytki mają okazję zjeść, choć co prawda nie jest to łatwe, gdy korzysta się z baru szybkiej obsługi. Przygotowując frytki w domu można zaś pokusić się o przygotowanie ich w nieco nietypowy sposób: na przykład poprzez nie smażenie w głębokim tłuszczu, ale pieczenie w piekarniku. Takie rozwiązanie jest z pewnością zdrowsze, a także znacznie bezpieczniejsze dla smukłej sylwetki.