Dostarczanie składników – insulinoodporność
Wraz z pożywieniem codziennie dostarczamy do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Bez nich nasz organizm nie byłby w stanie prawidłowo funkcjonować. W codziennej diecie każdego dorosłego człowieka powinny znaleźć się między innymi białko, węglowodany, tłuszcze oraz sole mineralne. Najwięcej emocji spośród wymienionych składników pokarmowych wywołują węglowodany. Są one największym źródłem energii, jednak aby przysporzyły organizmowi energii, to wpierw muszą zostać prawidłowo przetrawione. Cukry złożone trawione są przy asyście specjalnych enzymów trawiennych, które są produkowane w organizmie człowieka. U większości osób system ten działa w sposób prawidłowy, jednak niekiedy pojawiają się zaburzenia i dochodzi do insulinoodporności która inaczej jest cukrzycą. Występują dwa podstawowe typy cukrzycy – cukrzyca wrodzona, na którą cierpi się od dzieciństwa oraz cukrzyca nabyta, która w obecnych czasach jest jedną z najpopularniejszych chorób cywilizacyjnych. Oba typy choroby skutkują problemami z wytwarzaniem insuliny w organizmie.