Dlaczego sól szkodzi?
- 403 Views
- Redaktor clv.pl
- 18 kwietnia 2019
- Porady dla aktywnych
Nie wiecie dokładnie, dlaczego sól szkodzi i nie warto jej stosować w nadmiarze w czasie przyprawiania dań? Właśnie po to powstał ten krótki wpis – aby unaocznić ten problem i zwrócić Waszą uwagę na fakt, że to bardzo niekorzystnie działająca przyprawa. Musicie wiedzieć, że sól zatrzymuje wodę w organizmie. Powoduje to kłopoty z coraz wyższym ciśnieniem. Warto dodać, że spożywanie soli zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. To niestety nie koniec. Nadmiar soli przeciąża też nerki. Warto też podkreślić, że ta przyprawa stosowana w nadmiernych ilościach prowadzi do powstania otyłości. Niektórzy fachowcy podkreślają nawet, że ten produkt spożywczy przyczynia się do nowotworów żołądka czy udarów mózgu. Nie można nie wspomnieć, że sól wypłukuje wapń z organizmu (oraz może przyczyniać się do zachorowania na osteoporozę). To sprawia, że nasze kości są znacznie słabsze. Oczywiście, to nie oznacza, że należy koniecznie wyeliminować sól z codziennych potraw. Warto jednak bardzo ograniczyć spożycie tego artykułu.

- 23 kwietnia 2022
Dlaczego warto stawiać na interwały?
- 11 marca 2022
Zajęcia BASIC
- 12 lutego 2022
Tenis ziemny – gra nie dla każdego
- 4 stycznia 2022
Dlaczego warto stawiać na interwały?
Zajęcia BASIC
Tenis ziemny – gra nie dla każdego
Mdłości w podróży
Kofeina – dobra czy zła?
Nordic walking i spacery
Pierwsza zasada – zrezygnuj z cukru!
Pump It Up